sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Äänentoistosta...

Tarkoitus oli ihan vaan hieman päivittää autostereoita jarruremontin välissä. Kenties satasen kaiuttimet ja alkuperäinen Ford 6000 CD vaihtoon. No ei se sitten mennyt ihan niin...

Päädyin ostamaan 12m^2 STP Silver vaimennusmattoa äänieristystä varten, sekä ~2,5m^2 STP SPL08 soluvaimennusmattoa vielä päälle (Powersetistä yhteensä noin 300e). Samalla tuli hankittua Saksan Amazonista Pioneer DEH-6300SD (130e), Powersetistä Rainbow CS 265.25 Germanium erillissarja eteen (noin 300e), sekä Huuto.netistä käytetty DLS CA 41-vahvistin (90e postikuluneen) riittävillä johdotuksilla (100-150e tms). Kertokoot kuvat koko tarinan. Aikaa meni varovaisen arvion mukaan noin 40h. Toivottavasti vaimo ei lue tätä blogia, sillä saatoin epähuomiossa aliarvioida kustannuksia hänelle :-)
























Viimeiset siivoilut on nyt menossa ja koko hässäkän lopputuloksena loudness-maksimoidut levyt kuulostavat hevon perseeltä verrattuna dynaamisesti miksattuihin. Siihen loppui esim. Metallican Death Magneticin kuuntelu, mikä vanhoilla kaluilla soitettuna kuulosti ihan hyvältä. Kunnon vehkeillä kuunnellessa ääntä on vain yksinkertaisesti liikaa ja pää puutuu. Ehkä markkinat on nykyään sellaiset, että levyt kannattaa miksata paskojen laitteiden ehdoilla. Vanha kunnon rock toimii edelleen, kun raitoja ei ole tarvinnut turvottaa täyteen. Tällaiset levyt soivat näillä laitteilla ihan helvetin hyvin.

Onneksi tein tuon kaiuttimen asennuskehän 18mm massiivipyökistä enkä alun perin suunnittelemastani puolta laihemmasta vanerista. Elementti meinaan potkii ihan tosissaan ja vaneri voisi olla kovilla... Etuovien verhoilut sai juuri ja juuri kiinni, kun hieman käytti voimaa. Kartiota suojaa verhoilun alla kaiuttimen oma ritilä. Paketti on sen verran tiukka, ettei verhoilu resonoi isollakaan kuunnellessa.

Luulen, että joku edellisistä omistajista oli vaihtanut jokaiseen oveen originaalikaiuttimet 2-tie koaksiaali Rockford-Fosgateihin. Tuskin siellä alkuperäisenä tuollaisia on ollut ja oviverhoiluissa sekä kytkennöissä näkyi omaleimainen ote :-) Itse tietysti käytin suojapunossukkia, eristettyjä liittimiä ja värikoodattuja kutistesukkia joka paikassa. Kaksi tämmöistä elementtiä olisi ylimääräisenä. Myös toimiva originaalimankka on vielä tallessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.